Tanulmányút Tolnán és Kalocsán

2019. október 17-18-án az Együtt Európáért Alapítvány tanulmányutat szervezett, amelyen negyven ketten vettek részt. A tanulmányút célja az volt, hogy a résztvevők ellátogassanak a Magyar Női Unió által megrendezett Vidéki Nők Napjára.

A vidéki nők, a gyermekvállalás és a helyi munkalehetőségek hiánya miatt olyan csoportnak tekinthető, akik körében magasabb az oktatásból, vagy a munka világából kiszorulók aránya. Tanulmányutunkkal ezzel a speciális célcsoporttal szerettünk volna jobban megismerkedni, problémáikról többet megtudni. Az első nap a kalocsai, második napon a tolnai CSAK PONT munkatársait, irodáját ismerhettük meg

 

Az első szakmai napon, Kalocsán A Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából szervezett konferencián vettünk részt, amelynek keretében szó volt a gasztronómia szerepéről a hagyományőrzésben, amelyet tradícionálisan a nők ápolnak és adnak tovább vidéken. Ebben a szekcióban nemcsak a magyarországi konyha mutatkozott be, de erdélyi vendégek is megmutatták, átadták tudományukat e téren. Egy újrahasznosíthatósággal kapcsolats workshopon is részt vehettünk, amely a Hulladékból ékszert! nevet viselte. Ezen a workshopon a vállalkozókedvűek érdekes ötleket kaphattak és akár arra is ösztönözve érezhették magukat, hogy ilyen típusú vállalkozásba kezdjenek. Ez tipikusan egy olyan munka, amely akár otthonról is végezhető.

Emellett szakmai tapasztalatcsere keretében megbeszéltük az eddigi tevékenységeinket, nehézségeinket, biztosítottuk egymást a továbbiakban a folyamatos kapcsolattartásról.

Kalocsán az Magyar Női Unió rendezvénye mellett volt lehetőségünk egy rendszeres esti CSAK PONT programhoz is csatlakozni: kávé és teasommelier tartott ingyenes előadást egy helyi kávézóban. 

A második nap csoportunk részt vett Tolnán, a Magyar Női Unió által szervezett ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja cìmű programsorozatán. Színes és változatos programokkal telt a nap, mely egy igazán szép épületben a Mag Házban zajlott (egy gyönyörűen felújított régi malom épületben, amely jelenleg közösségi házként funkcionál). A konferencia keretében számos támogatási lehetőséget ismerhettek meg a résztvevők, legyen szó a gyermekvállalásról vagy a vállalkozás indításáról. A gasztronómiai témája erről a napról sem hiányozhatott, és itt is bemutatkoztak az erdélyi ízek a magyarországiak mellett.

 

A nap zárásaként egy workshop keretében a generációk közötti együttműködésről beszélgettünk, amelyet a Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület szervezett. A beszélgetés során szó volt a mai fiatalok, a Z generáció és szüleik közötti kommunikációs problémákról, amelyre fiatalok és idősek együtt keresték a megfelelő megoldásokat.

Mindkét település CSAK PONTjának megismerése szakmai inspirációt, hálózatban gondolkodást és együttműködést hozott munkatársainknak. Jövőbeni terveinkben szerepel további CSAK PONTok meglátogatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása