Műhelymunka Salgótarjánban

2019. október 25-27 között zajlott az Ipolysági Cserkészcsapat Polgári Társulása szervezésében a Cserkész Tanyázás nevű rendezvény. A programon 9-14 éves cserkészek és a 14-24 éves cserkészvezetők, programszervezők vettek részt. A program pénteken kezdődött és vasárnap ért véget. A gyerek ilyenkor egy tematikus, keretnek nevezett „kalandba” csöppennek. A keretmese ezen a hétvégén Hollywood volt. Ezzel a módszertani eszközzel könnyebb kommunikációs csatornát fejlesztünk ki a gyerekek és a szervezők között, és a gyerekek is jobban beleélik magukat egy mesésebb keretbe.

A hétvége folyamán korosztály-specifikus foglalkozásokon vettek részt, mely során hat alap képességük fejlődik. A testi, lelki, szellem, érzelmi, társas és jellemfejlődést biztosító programokat a játszva tanulás módszerével sajátítják el. Esténként hagyományőrzéssel foglalkoztunk. Kézműves foglalkozások és népdaltanulás volt a program.

 

A tanyázás lehetőségét, és annak a szombati napját, arra is felhasználtuk, hogy a határokon átívelő generációkutatás kérdőívével gyűjtsünk adatokat. A Z generációhoz tartozó fiatal szlovákiai programszervező cserkészek körében töltöttük ki az online kérdőívet. A kérdőív az adatközlők családi hátterével kapcsolatban gyűjtött adatokat, majd arra is rákérdeztünk, hogy a fiatalok jelenleg épp tanulnak, dolgoznak, mindkét tevékenység jellemzi az életüket, vagy éppen egyik sem (NEETS).

Véleményeket gyűjtöttünk arra nézve, hogy a fiatalok milyen munkaformákat preferálnak (távmunka, internetes munka, határozott munkaszerződés, stb), milyen tulajdonságok teljesülését keresik egy munkahelyen. Érdeklődtünk internetezési szokásaikról és arról, hogy mennyi időt fordítanak erre és milyen célja használják a világhálót. Az eredmények kiértékelése, a kutatás hipotéziseinek tesztelése az összes kérdőív begyűjtése után várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása