Tanulmányút Brüsszelben – Kapcsolatépítés, konferencia részvétel és a kutatás bemutatása a European Week of Regions and Cities keretében

Résztvevők:

 1. Jonatan Robertson (szakértő, IBM)
 2. Erdős Szabolcs (Együtt Európáért Alapítvány)
 3. Dr. Tebeli Izabella (szakértő, PM)
 4. Dr. Ferenc Viktória (Együtt Európáért Alapítvány)
 5. Bocskor Andrea (Európa Parlamenti képviselő)
 6. Répássy Lenóra (Európa Parlamenti képviselői asszisztens)
 7. Bukáczova Andrea (konferencia résztvevő, Csehország)
 8. Menyhárt Zsolt (szakértő, Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 9. Gaasch Corentin (konferencia résztvevő, Belgium)
 10. Kárász István (Patch Youth, szakértő)
 11. Tyekvicska Zsófia (Ipolysági Cserkészcsapat polgári társulása, SAAG Scounting)

A tanulmányút fő célkitűzése az volt, hogy a résztvevők kihasználva a European Week of Regions and Cities rendezvény[1] nyújtotta lehetőségeket, megismerkedhessenek a szakterület legújabb fejleményeivel, kapcsolatot építsenek potenciális együttműködő partnerekkel, illetve bemutassák a projekt keretében zajló generációkutatást.

Október 9-én a Brüsszelbe való megérkezést követően részt vettünk a European Week of Regions and Cities keretében több, a generációkutatás témájához kapcsolódó előadáson. 14:30-kor kezdődött a Slow Food Central Europe: Culture, Heritage, Identity and Food c. műhelymunka, amelyen a vidéki értékteremtés eszközei között kiemelt fókuszt kapott a gasztronómia. Úgy gondoljuk a helyben boldogulás egy fontos szempontját jelentheti a fiatalok számára az, ha (újra)felfedezik saját régiójuk értékeit, legyen szó akár a helyi tradicionális ételekről. Október 9-én részt vettük egy másik előadáson is, amely az adatgyűjtés módszertanával foglalkozott, illetve azok felhasználásával a régiók fejlesztése kapcsán: a workshop pontos elnevezése Open data and rural regions and cities volt.
Október 9-én délután előzetesen bejelentett látogatást tettünk Bocskor Andrea Európa Parlamenti képviselőnél. A látogatás során közelről ismerkedhettünk meg az EP gyakorlati működésével, illetve épp erre a napra esett egy ún. mini-plenáris is. A képviselőasszonnyal egyeztettünk a fiatalokat érintő problémákról, különösen a határon túli magyarok nehézségeiről és annak lehetőségeiről, hogy hogyan tud együttműködni a civil és a szakpolitikai szféra ezen problémák enyhítésében. Mivel a kutatás határokon átívelő módon valósul meg, illetve vannak külhoni magyar partnereink, különösen hasznosnak ítéljük meg ezt az egyeztetést a képviselőasszonnyal, aki maga is kárpátaljai származású.

Október 10-én került sor a szakmai hét keretében az Együtt Európáért Alapítvány által vévgzett Határokon átívelő generációkutatás bemutatására. 9-15-kor kezdődött a másfél órás tanácskozás, amely A path to Inclusive Prosperity in CEE Region címmel került megrendezésre. Ennek keretében Erdős Szabolcs (EEA) arról számolt be, hogy az alapítványnak miért jutott eszébe a kutatás gondolata és hogy ez hogyan illeszkedik más, az alapítvány által végzett tevékenységekhez. Ezután Héjja Gábor (szakértő) a célcsoport (15-24 évesek, Z generáció) speciális tulajdonságait mutatta be, s hogy ez hogyan hat a képzésben van részvételükre, a munkaerőpiacon való beilleszkedésükre és végső soron a migrációs terveikre.

Ferenc Viktória, szakmai vezető, a kutatás módszertanáról beszélt: a kvalitatív fókuszcsoportos beszélgetések és a kvantitatív kérdőívezés tartalmi elemeit ismertette részletesen. Végül Bartosch Slomak (az alapítvány által felkért szakértő) a technológiai fejlődés szemszögéből elemezte a menni vagy maradni dilemmáját, felvázolva a 21. század új munkakultúráját, amit a technológia tesz lehetővé. Az előadásokat követően kérdések következtek a közönség részéről.


[1] https://europa.eu/regions-and-cities/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása