NEETS és a szülők

A tudomány kétfelé osztja azok csoportját, akik nem repülnek ki a szülői házból: megkülönböztetik a KIPPER-eket (Kids in Parents Pockets Eroding Retirement Savings) és a NEET-eket. Előbbiek ismérvei, hogy nem járulnak hozzá a háztartási terhek viseléséhez, amik így a szüleikre maradnak. A NEET-ek pedig szüleikkel együtt élő, sem nem dolgozó, sem nem tanuló fiatalok. Utóbbiak képezik kutatásunk tárgyát, fontos őket elhelyezni a társadalomban, és minél több oldalról vizsgálni a helzyetüket.

Az fentebbi szituációk számos kihívással állítják szembe a feleket. Egyrészt komoly erőfeszítést igényel tőlük az egymáshoz való alkalmazkodás. Igaz ez különösen akkor, amikor a gyermek egyszer már elköltözött otthonról, szülei megtapasztalták a szabadságot, de valamilyen okból haza költözik a fiatal (egy kutatás szerint ez az Egyesült Királyságban minden ötödik 18-25 évest érinti), akkor újra meg kell tanulniuk együtt élni, és elfogadni az ezzel járó lemondásokat.

Anyagi nehézségeket is jelent az otthon élő lemenő rokon, hiszen általában nem járul hozzá a háztartás terheinek viseléséhez. Azonban pozitív oldala is lehet, mert egymásnak érzelmi támaszt, társaságot jelentenek a családtagok egymásnak.

Mindennek komoly gazdasági okai is vannak: egyre kevesebben tudják gyerekeiknek biztosítani a külön lakás megvásárlását a gazdasági nehézségek, válságok miatt.

Magyarországon a közvélekedés szerint a szubjektív leváláshoz legfőképpen a felelősségvállalás és a döntési önállóság szükségeltetik, emellett fontosak a befejezett tanulmány ok, a nagykorúság, a munkavállalás és az anyagi függetlenség. Itthon átlagosan 28 éves kor előtt nem történik ez meg (fiúk jellemzően 29 évesen válnak le szüleikről, míg a lányok 26,6 évesen – Eurostat 2013).

 

Forrás: Neulinger Ágnes – Mitev Ariel: Fiatal felnőttek családi rítusai és a felnőtté válás jellemzői a családtól való leválás idején c. tanulmánya (Szociológiai Szemle)

Képek forrása: pixabay.com 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása