Bemutatkozik a partner sorozat: Ipolysági Cserkészcsapat polgári társulása

A szlovákiai Ipolysági cserkészcsapat a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség egyik legaktívabb tagja. A cserkészet a 20. század elején indult el Angliában. 1906-ban tartották az első cserkésztábort. Nem sokkal később Magyarországon is megalakult az első cserkészszövetség. Természetesen az I. világháború kerékbe törte a magyar cserkészcsapatok szaporodását. Az 1940-es években aztán a mozgalmat betiltották Magyarországon és Szlovákiában is. Végül a rendszerváltást követően, 1990-ben jöhetett létre újból a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. A mozgalom mára a legnagyobb ifjúsági szervezet, szinte minden országban megtalálhatóak.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) non-profit szervezet, amely a fiatalok nevelésével foglalkozik.  Az SZMCS célcsoportja a szlovákiai magyar fiatalság, elsősorban számukra van kidolgozott nevelési programja, de felnőtt tagjai is vannak. Fontosnak tartják a magyarságtudat erősítését, a természet szeretetét, az önkéntességet, illetve a keresztény hagyományokat.

Cserkészek országszerte megtalálhatóak, ezért a szövetség kicsi egységekre, cserkészcsapatokra bomlik az ország településein. A szövetség működtetése szinte kizárólag önkéntes alapon történik. Fontosnak tartják az önkéntesség népszerűsítését, mert az önkéntesség keretein belül nem valakinek, hanem valakiért dolgozhatunk. Ennek köszönhetően új ismeretekre és képességekre tehetünk szert és végül, de nem utolsó sorban új emberekkel ismerkedhetünk meg. Az SZMCS összefogja a cserkészcsapatokat: konferenciát tartanak a vezetőknek, programokat szerveznek a csapatoknak.

Az Ipolysági Cserkészcsapat (27. sz. Szent Imre cserkészcsapat) vezetője Zachar Pál, hét éves kora óta cserkész, végigjárta a ranglétrát: kiscserkészből nagycserkész, segédőrsvezetőből őrsvezető, majd segédtiszt lett, jelenleg csapatparancsnok Ipolyságon. 23 éve nem telt el nyara tábor nélkül. Egyetemista korában a Diákhálózat tagja, majd elnöke volt, mai napig is aktívan részt vesz és szervezője különféle civil kezdeményezéseknek. Jelenleg ő felel a cserkészszövetség vezetőképzéséért.

Az ipolysági cserkészek egyik legfontosabb feladata a fiatal generáció társadalmi integrációja, a jövő döntéshozóinak a kinevelése és formálása. A cserkészcsapat által elindított vezetőképzés két fő célt szolgál: egyrészt ez biztosítja a társadalom jövőjét, hisz felkészült vezetők nélkül nem tud megmaradni egy közösség sem. A másik fontos szempont pedig az, hogy a képzéseken résztvevő fiatalok a lehető legtöbbet vigyenek haza a képzésből: legtöbb tudást, élményt, lelkesedést, fejlődést. Azt hihetnénk, hogy a 21. században keveseket vonz mát, hogy egy táborban sátorban aludjanak, patakban mosakodjanak stb. Ám ez nem így van, nagyon sokan szívesen vesznek részt ilyen programokon. Bizonyára azért, mert így kiszakadhatnak a mindennapi rutinból néhány napra.

A cserkészcsapat évek óta aktív közösségszervező munkát végez felvidéki és nemzetközi tekintetben is. Kirándulásokat, táborokat, evezőtúrákat, közös gondolkodásokat, rendezvényeket és programokat szerveznek a magyar fiatalok Kárpát-medencei közösségi szerepvállalásának erősítése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása