Műhelymunka Tolnán

Rácz Tibor közösségszervező a műhelymunka során arról számolt be, hogy náluk sem mindig egyszerű a fiatalabb (14-24 év) generáció programokba való bevonása. Időnként biztosítanak ingyenes képzéseke, amiken bárki részt vehet.

Tartottak már informatikai alapismeretekről szóló előadást, pályaorientációs programot, illetve olyat is ahol egy-egy szakmát mutatattak be a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Utóbbiakkal pontosan a fiatal generációt célozták. Meglátása szerint viszont ezekkel a programokkal is inkább az érdeklődő szorgalmasabb fiatalokat sikerült aktivizálniuk. Azokat nagyon nehezen tudják elérni, akik teljesen motiválatlanok és nem foglalkoztatja őket még a pályaválasztás, a továbbtanulásuk és a jövőjük sem. Ezen kívül elmondása szerint sokszor a megfelelő időpont megtalálása is nehézkes. Felvetődött már, hogy szervezzenek zenés-táncos rendezvényeket a jövőben, mert erre lenne igény, de jelenleg még nincsen mód a megvalósításra.

Rácz Tibor egy civil szervezet tagjaként is tevékenykedik. Ott azt tapasztalta, ha valaki egyszer eljön egy programra, akkor visszatérő lesz, tehát bizakodó a helyzettel kapcsolatban.

Ezen kívül egy külföldi jó gyakorlatot is megosztott velünk. Az említett szervezettel, amikor Németországba látogattak azt tapasztalták, hogy a civil szféra tagjai között jóval szorosabb az együttműködés. A hasonló civil szervezetek tehát erősebben támogatják egymást és több programot szerveznek közösen. Jelenleg ezt próbálják helyben is megvalósítani.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása