Jó gyakorlat a tanulmányutakon IX.

Tanulmányút 2020.07.15-17. Diósjenő és Érsekvadkert

Jó gyakorlat gazdája: Boróka Ház, Diósjenő

Diósjenőn a Boróka Ház munkatársai felismerték, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat igen nehéz motiválni. Az Y és Z generáció tagjai sok szempontból teljesen máshogyan viselkednek, mint bármely másik generáció, de a hátrányos helyzetű fiatalok a generáció többi tagjától is nagyban eltérnek. Náluk nem túlzottan célra vezetőek a szokásos módszerek, tehát újakat kellett kialakítani. Felismerték továbbá, hogy a hátrányos helyzetű fiataloknak a megszokottól eltér az értékrendjük, nincs benne a hagyományos értelemben vett munka becsülete és a klasszikus kötelességtudat sem.

A Boróka Ház munkatársainak mégis sikerült jó kapcsolatot kialakítani az említett réteggel, habár ez egy hosszabb folyamat volt. A folyamat részeként a ház tehát teret biztosít nekik kedvük szerinti elfoglaltságokhoz. Ez lehet bármilyen jellegű program, akár buli is, csak a házirend betartását várják el. Bizalmat adnak tehát a fiataloknak, a résztvevők pedig vállalják a szabályok követését. Ők elfogadnak mindenkit és próbálják őket támogatni úgy, hogy nem erőltetik rájuk a saját ötleteiket és elképzeléseiket. Idővel viszont a kívánságok szerinti programok mellett tematikus foglalkozásokat is be lehet csempészni. A már aktivizált fiatalok így ezen is szívesen részt vesznek.

Ezeknek a foglalkozásoknak köszönhetően amellett, hogy sokat tanulhatnak egy közösség részévé is válnak. Ez nagyon fontos a NEET fiataloknak, hiszen sokuknak rendezetlenek a családi körülményeik és gyakran rengeteg időt töltenek az online térben, így háttérbe szorulnak a valódi emberi kapcsolatok.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: Azoknak a szervezeteknek ajánlott a helyszín biztosítása felügyelet nélkül, ahol az azt használatba vevő közösség rendelkezik felelősségtudattal, vagy van köztük olyan személy, aki betölti a vezető szerepét. Azok számára is hasznos lehet a módszer, akik szeretnének elérni egy már megalakult közösséget, de nem találják ennek a módját. A helyszín biztosítása segít megalapozni a jó kapcsolatot, amit később fokozatosan el lehet mélyíteni.

Jó gyakorlat gazdája: Mikszáth Kálmán Közművelődési Intézmény, Érsekvadkert

Érsekvadkerten az előbbihez hasonló jó gyakorlatot osztottak meg. Itt is jellemző sajnos, hogy a tanult és képzett fiatalok elhagyják a települést munkavállalás céljával és gyakran nem is térnek vissza. Így tehát a helyben maradó fiatalok nagy általánosságban alacsonyan képzettek és szegény családokból származnak.

Érsekvadkerten is sikerült a helyi hátrányos helyzetű és NEET fiatalokkal megtalálni a közös hangot. A munkatársak elmondása szerint formálisan működő kisközösségek alkalmaira jellemzően nem látogatnak el ezek a fiatalok. Ezekkel kapcsolatban félénkek és távolságtartóak, inkább a spontán szerveződő programok vonzzák őket.

Az intézmény tehát itt is szabad teret biztosít nekik, hogy így adják meg nekik a valahová tartozás érzését és élményét. Ők is megemlítették, hogy a korlátok közé szorítás nem jó taktika a hátrányos helyzetű fiatalok esetében, tehát nagyon fontos a kommunikáció, megfelelő módon kell nekik tálalni a szabályokat is. Szerintük is nagyon fontos a bizalom kiépítése. Emellett azt tapasztalták, hogy egy olyan egyénnek kell tartania a kapcsolatot a fiatalokkal, akit elfogadnak, mert tőle elfogadják a szabályokat is.

Ezt a gyakorlatot bizonyára sok helyen lehetne alkalmazni. Az ismertetett módszerrel könnyebben aktivizálhatók a hátrányos helyzetű fiatalok. Ha már rendszeresen járnak a közösségbe, akkor idővel akár formálisabb foglalkozásokon is részt vehetnek, amik segíthetik a boldogulásukat.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: Ennél a jó gyakorlatnál szintén a szabadság biztosítása adja a megtartó erőt. Ebben az esetben nehéz betartatni a szabályokat, főleg, ha ezt egy csoporton kívüli személy szeretni végezni. Ezért olyan esetekben alkalmazható a módszer, ha van legalább egy olyan ember, aki szót ért a fiatalokkal, aki felé megnyitják az egyébként rendkívül zárt közösséget. Ennek a személynek tudnia kell viselni ennek a szerepnek a terhét, mert felelősséggel jár a kapcsolattartói szerep.

Jó gyakorlat gazdája: Hendicepes Egyesület

Az Egyesület fogyatékkal élőkkel és különböző okok miatt rászorulókkal foglalkoznak. Minden csoportnak külön, speciális foglalkozásokat tartanak. Ezeket igényfelmérés előzi meg, hogy biztosítsák a minőséget mindenki számára. Igyekeznek az egyedi kéréseket is teljesíteni a teljes fejlődés érdekében. A különböző, idős vagy speciális foglalkozást igénylő csoportok erős közösséget alkotnak, nem érzik úgy, hogy kevésbé fogadná be őket a nagyobb közösség. Mind az intézményben, mind azon kívül erős integrációs folyamat zajlik.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: Minden szervezet számára fontos kell, hogy legyen a minőség biztosítása. Az előzetes igényfelmérés segít kialakítani a kapcsolatot a szervezők és résztvevők között. A megkérdezettek úgy érzik, hogy fontos a véleményük, számít az, amit szeretnének. Az ő igényeikhez igazodva garantálható egy-egy esemény sikeressége. A fiataloknál különösen fontos, hogy megértve érezzék magukat. Amennyiben találnak egy olyan közösségek, amely befogadja és komolyan kezeli őket, nagyobb eséllyel döntenek a helyben maradás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása