Műhelymunka Bábolnán

A NEET fiatalok helyzetének feltérképezése, közösségbe integrálásuk lehetőségeinek feltárása Bábolnán és a kapcsolódó kistérségben – az Együtt Európáért Alapítvány, Bábolnai Alapszolgáltatási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Idősek Klubja, Ipoly Unió részvételében zajlott a következő műhelymunka Bábolnán, 2020.augusztus 4-én.

A műhelymunka célja a NEET fiatalok helyzetének feltérképezése, közösségbe integrálásuk lehetőségeinek feltárása Bábolnán és a kapcsolódó kistérségben. A résztvevők olyan humán szolgáltatást végző intézményektől érkeztek, akik direkt, vagy indirekt módon foglalkoznak a korosztály tagjaival.

A résztvevők köszöntését és a bemutatkozást követően ismertetésre került a projekt kutatási területe és a műhelymunka célja. A műhelymunka keretében felmerült információkat a következőkben foglaljuk össze.

A település sok évszázados fennállása utolsó 80 évében folyamatos fejlődésen ment keresztül. A helyi kultúrára rányomta a bélyegét a világszínvonalú ménesbirtok és mezőgazdasági kombinát jelenléte. A lakosságszám növekedésnek indult és 2003-ban várossá nyilvánították. Jelenleg Bábolna 3547 fős település, ahol nem jellemző a kutatás által érintett célcsoport jelenléte. A fiatalok többsége továbbtanul, így hamar elkerül a lakóhelyéről. A maradók a hagyományosan dolgos családokban nem maradnak elfoglaltság nélkül. Számukra a mindennapokban végzett otthoni feladatok mellett inkább a pályakezdő lét bizonytalanságai okoznak fejtörést. A helyi munkáltatók egy részénél mindig van – többnyire segédmunka jellegű – munkalehetőség, de a képzett, szakmai végzettséggel rendelkezők felé is nyitottak a vállalkozások. Bábolna híres volt a mezőgazdasági kombinátjáról, ami ma is működő és fejlődő vállalatcsoport és a legnagyobb munkáltató a kistérségben. Távolabbra tekintve a közeli városok is kínáltak munkalehetőséget, ami a járvány okozta intézkedések nyomán megváltozott.

A jelenlévő szakemberek elmondása szerint az Y és Z generáció tagjai nem itt képzelik el a jövőjüket. Bábolna földrajzi elhelyezkedése kedvező a közeli városok, vagy akár a főváros elérésére, így többségük abban lát fantáziát, hogy valamelyik – elsősorban minél nagyobb – városban talál magának megélhetési, boldogulási lehetőséget. A középiskola elvégzése után csak kevesen jönnek haza, a többség továbbtanul valahol máshol. Ez a tendencia különösen az utóbbi évtizedekben erősödött fel, amit kiegészít és egyben erősít is, hogy az országban jellemző külföldre vándorlás Bábolnát sem kímélte, illetve kíméli.

Az elmondottak alapján kijelenthető, hogy Bábolna a projektben vizsgált NEET fiatalokkal kapcsolatosan kevéssé érintett település. A fiatalokkal kapcsolatos országosan is fellelhető tendenciák itt is érvényesülnek, aminek a kezelésére jelenleg nincs felkészülve a város azzal együtt, hogy a korábban magas szintű népességmegtartó erő fenntartására komoly gondot fordítanak és minden lehetőséget megragadnak a fejlesztések megvalósítására. Úgy tűnik, hogy a fiatalabb korosztályokat ez sem tartja vissza attól, hogy máshol keressék a boldogulásukat.

Végezetül fontos megemlíteni, hogy a műhelymunka jó hangulatban, konstruktív légkörben zajlott. A résztvevők nyitottak voltak a témára és szabadon osztották meg tapasztalataikat. Az Együtt Európáért Alapítvány képviselője köszönetet mondott a résztvevő szakembereknek, hogy tapasztalataikkal hozzájárultak a projekt munkájához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása