Műhelymunka Balassagyarmaton

A projekt keretében megvalósuló soron következő műhelymunkára 2018. szeptember 27-én került sor Balassagyarmaton. A műhelymunkán az együttműködő partnerek közül az Ipolysági Cserkészcsapat polgári társulása (SAAG SCOUTING) képviseltette magát.

Ez a műhelymunka lehetőséget teremtett arra, hogy a gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó, a gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer szakembereivel beszélgessünk a NEET – nem dolgozó, nem tanuló – fiatalok helyzetéről.

A Nyugat-Nógrád Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat szakembere, Gál Zsuzsanna családsegítő nyitotta meg a beszélgetést, röviden bemutatva munkájukat és kiemelve, hogy a jelzőrendszer a NEET mely csoportjait támogatja. A Családsegítő Szolgálat alapvető feladata a szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került fiatalok és családjaik életvezetési képességeinek megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, illetve a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése. Ezen belül a NEET fiatalok négy kiemelt csoportja tartozik ellátotti célcsoportjukba: az alacsony képzettségű, vagy képzetlen munkanélküli fiatalok, a rossz iskolai teljesítményű vagy oktatásból lemorzsolódó fiatalok, az állami gondozásból kilépő fiatalok, és a fiatal bűnelkövetők.

A jelenlevők véleménye egyöntetű annak tekintetében, hogy a NEET fiatalok munkaerőpiacra való belépésének legnagyobb kihívása a képességek és a képzettségek hiánya. Ahhoz, hogy a fiatalok ezekkel a kihívásokkal megtudjanak birkózni először is a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférést kellene javítani. Segíteni a hátrányos helyzetű fiataloknak megfelelő képzettségre szert tenni, hogy fenntartható karrierútjuk legyen a munkaerőpiacon. Az EU főbb prioritásai is ezt az irányvonalat követik: oktatás, foglalkoztatás és holisztikus ifjúságpolitika hangzott el a résztvevők részéről.

A Csak Pont szakértője a szakképzésben látja a megoldást a NEET problémára, ugyanakkor arra is kitért, hogy nehéz fenntartani a szakképzés magas színvonalát és a szakmák imázsa sem túl jó.

A Családsegítő Szolgálat szakértője azt is kiemelte, hogy mivel a lehetőségeken belüli tájékozódás is nehézséget jelenthet, egyre inkább arra lenne szükség, hogy a hivatal lépjen kapcsolatba a NEET fiatalokkal, mert ők maguk nem keresik az ellátórendszer vagy a munkaügyi központok segítségét. Ennek is sokszor a családon belüli minták követése az oka. A prevencióra kellene helyezni a hangsúlyt a korai iskolaelhagyás vagy a tartós munkanélküliség esetében is. Fontosnak tartja még a szakképzés és az informális képzések népszerűsítését, minél több gyakorlati helyet és mentorokat biztosítani a fiataloknak és szorosabb együttműködés az oktatási intézményekkel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása