Együttgondolkodás Horpácson

A projekt keretében megvalósuló harmadik műhelymunkára 2018. szeptember 11-én 16 órától került sor Horpácson a Horpácsi Európai Pihenő Központban. A műhelymunkán a együttműködő és támogató partnerek közül az Ipolysági Cserkészcsapat polgári társulása (SAAG SCOUTING) kivételével mindenik szervezet képviseltette magát.

A műhelymunka során a résztvevők röviden elemezték a magyarországi és külhoni magyar fiatalok helyzetét, kísérletet téve az őket érintő speciális problémák és a NEET fiatalok jelenségének hazai és nemzetközi kezelését célzó legfontosabb intézkedések felvázolására. Mind a hazai, mind a külhoni magyar szakértők kiemelték azt ami sajnos ma már általános tendenciaként fogalmazható meg, hogy a vidéki fiatalok egyre általánosabb életstratégiaként tekintenek az elvándorlásra, ami az országot elhagyó képzettebb fiatalok számának drasztikus növekedésében követhető nyomon, valamint az országon belüli migrációban az agglomerációs központokba. Mind a kivándorlás, mind a belső migráció erősödését döntően gazdasági tényezők, a társadalmi és gazdasági erőviszonyok átrendeződése magyarázzák.

A résztvevők alapvető problémaként fogalmazták meg, hogy a vidéki vagy éppen a kisebbségi magyarlakta területeken a helyben maradás, helyben boldogulás nem perspektíva, mert az egyet jelent a rosszabb életkörülményekkel. Véleményük szerint a gazdasági, politikai és technológiai trendek, valamint a Kárpát-medence gazdasági egységként történő kezelése lehetőséget adnak arra, hogy ez a szemlélet megváltozzon.

A fiatalok hazai munkaerőpiacon kínálkozó lehetőségei mellett olyan témák kerültek szóba, mint a pályaorientáció, külföldön dolgozók hazatérése, illetve a nyelvi, digitális és szociális kompetenciák fejlesztésének szükségessége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása