Hevesi műhelymunka

A projekt keretében megvalósuló hetedik műhelymunkára 2018. szeptember 25-én került sor Hevesen az Eötvös József Református Oktatási Központban. A műhelymunkán az együttműködő partnerek közül az Ipolysági Cserkészcsapat polgári társulása (SAAG SCOUTING) képviseltette magát.

A műhelymunka első felében a jelenlevő partnerek és meghívott szakértők a helyben boldogulás lehetőségeiről folytattak élénk eszmecserét a területi különbségek és a területi tőke összefüggésében.

A jelenlevők között konszenzus volt abban, hogy a helyben boldogulást befolyásoló tényezők közül egyértelműen a gazdasági a legerősebb. Ha a gazdasági környezet erős, akkor kisebb az elvándorlásra való hajlandóság, ha gyenge akkor nagyobb. A Sors 2002 Nonprofit Kft képviselője azt is kiemelte, hogy a gazdasági környezet pozitívra fordulását, azonban nemcsak az infláció, a GDP, stb., vagyis a munkaerőpiac nominális átalakulása jelzi, hanem az is, hogy a gazdasági, munkaerő-piaci és technológiai környezet már elindult a változás útján, de ez még számszerűen nem érzékelhető. A változást a szemléletváltozás is gerjesztheti. Egy térség gazdasága nem csak akkor indul be, ha piaci környezet változik, hanem akkor is ha kialakul egy olyan réteg, amelyik tisztában van a helyi gazdasági potenciájával ezért a saját boldogulását is ott képzeli el, nem egy másik térségben. Ez pedig a piacot öngerjesztő módon is befolyásolhatja. Ezért fontos azoknak a helyi gazdaságfejlesztési eszközöknek, jó gyakorlatoknak a felkutatása is, amelyeken keresztül egyedi módon és lokális „recept” alapján indulhat be alulról jövő kezdeményezésként a helyi gazdaság.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása