Jó gyakorlat a tanulmányutakon X.

Tanulmányút 2020.09.26-28.Horpács

Jó gyakorlat gazdája: Horpács Önkormányzat, Borsosberény Önkormányzat

A két település képviseletében érkezők egyetértettek abban, hogy a településük megtartóerejében kiemelt fontossággal bírnak a családok. Ha valaki mögött egy biztonságot nyújtó szerető család áll, az nehezebben hagyja ott a települését és nehezebben költözik el mellőlük. Fontos tehát a családok támogatása. Ezen kívül még azt hangsúlyozták, hogy a településfejlesztés is óriási jelentőséggel bír, illetve nagyon fontos értékes és értelmes programokat (akár családi programokat, ahol mindenki elfoglalhatja magát korának és érdeklődési körének megfelelően) tartani a közösség tagjai számára. Így könnyedén eltölthetik a szabadidejüket helyben, megismerkedhetnek helyiekkel, tarthatják velük a kapcsolatot, barátságok alakulhatnak ki, ami szorosabbá teszi a közösséget. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalabb generáció igényeinek a kielégítésére, hogy így ők is a helyben maradást válasszák.

Horpácson minden évben megünneplik az apák napját, a falunapot és a Mikszáth emléknapot is. Borsosberényben Nyugdíjas Klub működik és idén kreatív klubot is indítottak, de volt húsvéti ünnepség, falunap és a Mikulás is ellátogatott a településre.

Láthatjuk tehát, hogy mind a két település mindent megtesz, hogy minél több lehetőséget nyújtson lakóknak a szabadidő színes eltöltésére. Ez pedig hosszútávon pozitívan hat a település minden lakosára.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: Azoknak a településeknek ajánlott, ahol fontos a fiatalok helyben tartása. A NEET fiatalok sokszor nem szívesen vesznek részt közösségi eseményeken, mert nem érzik magukat a részének. Korukból és körülményeikből fakadóan jellemző rájuk, hogy nehezen találják a helyüket a világban. A helyben maradás mellett szóló erős érv, ha a település olyan lehetőségeket tud nyújtani, amit a fiatalok ki tudnak és ki is akarnak használni. Azoknak a településeknek javasolt a fiatalokat megtartó programok szervezése, akik valóban minőségi szolgáltatást tudnak nyújtani, mert a sikertelen kísérletek negatív érzetet alakíthatnak ki a fiatalokban a lakóhelyükkel kapcsolatban, és máshol keresnek boldogulást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása