Műhelymunka a NEET fiatalok helyzetéről

Az Együtt Európáért Alapítvány a projekt keretében nemzetközi partnerekkel együttműködve a NEET fiatalok helyzetét, az őket érintő speciális problémákat hivatott vizsgálni a Kárpát-medencében. A NEET rövidítés azokra a 15-24 év közötti fiatalok csoportjára utal, akik sem oktatásban, sem képzésben nem részesülnek, illetve a munka világában sem jelennek meg. Ezeknek a fiataloknak a beintegrálása az aktív, cselekvő közösségekbe, illetve a munkaerőpiacra hatalmas nemzetközi kihívás.

A NEET fiatalok aktivizálására, társadalmi-gazdasági szerepvállalásuk erősítésére irányuló módszerek vizsgálata esetében kiemelt szerepet kapnak azok a szervezetek és szakembereik, akik valamilyen formában kapcsolatban állnak a fiatalokkal.

2019. november 16-án Nógrádban négy ifjúsággal (is) foglalkozó szervezet képviselői gyűltek össze azzal a céllal, hogy a NEET fiatalok integrációjával kapcsolatos problémák megoldási lehetőségéről cseréljenek tapasztalatot, indítsanak közös gondolkodást. A résztvevő szervezetek meghívásakor fontosnak tartottuk, hogy a fenti témát transznacionális módon, nemzetközi összehasonlításban tudjuk megközelíteni, ezért magyarországi és szlovákiai képviselők is jelen voltak.

A jelenlévők a NEET fiatalokkal kapcsolatosan eddig kialakított európai jó gyakorlatok kapcsán elsősorban a prevencióról ejtettek szót. Ennek megfelelően az első témakörben az iskolaelhagyásra koncentráltak: milyen intézkedésekkel lehet megelőzni az iskolaelhagyást, valamint ezzel párhuzamosan a már iskolát elhagyók az oktatási intézményekbe történő visszaintegrálására alkalmas intézkedésekre.

A műhelymunka lezárásaként a jelenlévő szervezetek más, egyéni jó gyakorlatokat, ötleteket is megosztottak egymással a NEET fiatalok integrációját elősegítendő.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása