Mohay Gergely, az EMMI Ifjúságügyi Programok Osztályának főosztályvezetője mondott köszöntő beszédet

Mohay Gergely EMMI Ifjúságügyi Programok Osztályának főosztályvezetője, aki Rácz Zsófiát az EMMI Fiatalokért Felelős helyettes államtitkárát helyettesítette a Hollókőn tartott NEET fiatalokról szóló konferencián, beszédében elsőként az új minisztériumra tért ki, mely a családok, ezen belül pedig a fiatalok védelmére, támogatására jött létre és a konferencia másnapjától kezdte meg működését.

Köszöntőjében kitért a Nógrád megye munkaerőpiacára és annak problémáira, különös tekintettel a NEET fiatalokról is tett említést. Hangsúlyozta, hogy a NEET kifejezés nem egy bélyeg, csupán átmeneti állapotot jelez, továbbá, hogy nem egy homogén csoportot jelez. Az Európai Unióval kapcsolatban részletezte, hogy az Európai Bizottság kötelezte a tagállamokat az ESZA alapból származó támogatások 10 %-ának NEET fiatalok segítésére való fordítására. Hazánkban azt a tendenciát láthatjuk, hogy a 18-29 évesek 13,2 %-a volt NEET 2019-ben (Eurostat), ez csaknem 250 000 embert jelent.  Megítélése szerint ebből az állapotból két út vezet kifelé. Elsőként, ha be- vagy visszavezetjük őket a munkaerőpiacra. Másodrészt, ha visszavezetjük őket az oktatásba.

Végül kiemelte a pályaorientáció fontosságát és létjogosultságát, illetve azt, hogy az érintetteket a segítőknek kell felkeresniük, mert az a jellemző, hogy ők maguk nem jelentkeznek a munkaügyi központokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása