Külföldi tanulmányút

2019. szeptember 19-én az Ipolyságban jártunk külföldi tanulmányúton, amelynek fő célkitűzése a kutatás fő pontjainak átismétlése és a kutatási anyagok, elsősorban a kérdőív véglegesítése volt.

Az Együtt Európáért Alapítvány egyik fontos tevékenységi területe a generációkutatás és az ifjúságpolitika. A nap első felében átismételtük a kutatás alapját képező társadalmi problémát, miszerint a fiatalok jelentős része csak és kizárólag virtuális közösségi szerepet vállal, ami ugyan egy csoporthoz való tartozás látszatát keltheti, de valójában magányos tevékenység egy számítógép előtt, így azok a szociális kompetenciák, amik valódi közösséget feltételeznek, nem fejlődhetnek ki. Így az Y és Z generáció sok esetben nem nyit a közösségek felé, amely komoly társadalmi feszültségeket okozhat.

Az így kialakult elszigetelődés társadalmi és gazdasági veszélyt egyaránt jelent, ugyanis jó eséllyel ezek közül a fiatalok közül kerül ki az ún. NEET lakosság (YouthpopulationnotinEmployment, Education orTraining), amely nem járul hozzá a társadalmi jólét, vagy a GDP növeléséhez.

Az Ipolysági Jégmadár Látogatóközpont adott helyszínt a mostani tanulmányutunknak. Wollent József, a központ vezetője körbe kalauzolt minket a táborozásra is kiválóan alkalmas területen, és beszélt a központ kutatáshoz kapcsolódó tevékenységeiről, melyekkel alapvetően a fiatal generáció közösségi motivációját kívánják el. Évről-évre számos fiatal látogat el hozzájuk, így a projekt célcsoportját általuk is elérjük. A vezető ismertette továbbá, hogy nekik milyen jó gyakorlataik vannak, melyeket az elvándorlás megállítása és a fiatalok helyben tartása érdekében valósítanak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása