Jó gyakorlat a tanulmányutakon V.

Tanulmányút 2019.09.19. Ipolyság

Jó gyakorlat gazdája: Ipolysági Jégmadár Látogatóközpont

A tanulmányút alkalmával ellátogattunk az Ipolysági Jégmadár Látogatóközpontba, ami a szlovákiai Ipolyság városától 6 km-re fekszik. A látogatóközpontban minden turista- vagy diákcsoport találhat megfelelő elfoglaltságot. A központ célja a környezettudatosság növelése, a környezeti oktatás, információszolgáltatás és ökoturisztikai szolgáltatások nyújtása. A látogatók a három nyelven elérhető kiállításon keresztül megismerhetik az Ipoly menti területek élőhelyeit, ritka és védett növény- és állatfajait, illetve a kulturális értékeket.

A látogatóközpontnak a létrehozását is jó gyakorlatnak nevezhetjük, mert ennek köszönhetően sokan gazdagodhatnak új tudássál a térséget illetőn. Ilyen módon az emberekhez közelebb lehet hozni a természet szeretetét és tiszteletét, ami nagyon fontos napjainkban. Minél többet tudnak a körülöttük élő fajokról és természeti kincsekről, annál valószínűbb, hogy belátják, mennyire fontos tenni azok védelméért.

Ezen kívül a két ország szoros együttműködése is mindenképpen jó gyakorlatnak tekinthető. A páratlan természeti adottságokkal rendelkező terület védelmére és megfelelő kihasználására nagy hangsúlyt fektetnek mind a szlovák, mind a magyar oldalon. Létezik határon átnyúló tanösvény is. Csak ilyen együttműködéssel lehetséges a terület védelme és jövő számára való megőrzése.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: A természetközeli intézmények és szervezetek a megfelelő módszerekkel elérhetik a fiatalokat. Fontos, hogy minden a számukra megfelelő módon legyen megfogalmazva és átadva, ezzel megtartva érdeklődésüket. Az identitás kialakulásához hozzátartoznak a gyökerek, amik a születési helyükhöz köthetik a fiatalokat, ezért fontosak az olyan lehetőségek, ahol megismerhetik a szülőföldjük különlegességeit. A helyi identitás erősítése nem csak a természettudományos ismereteket terjesztő szervezeteknek, hanem minden más intézménynek is javasolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása