Jó gyakorlat a tanulmányutakon I.

Tanulmányút 2018.09.12. Ipolyság

Jó gyakorlat gazdája: Ipoly Unió

Ez alkalommal Wollent József, az Ipoly Unió vezetője az Ipoly mentén végbemenő infrastrukturális és turisztikai fejlesztések bemutatásával kezdte. Ezek a fejlesztése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az érdeklődők színesebb programokon vehessenek részt a területen. Nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok figyelmének a lekötésére is, és nekik megfelelő programok kialakítására. Ha a jövő generációjának fontos szempont a környezet megismerése és annak védelme, az hosszú távon rengeteg pozitív változást idézhet elő.

Az Ipoly Unió aktuális fő célja a térségben a szárazföldi és a vízi túrázás összekapcsolása. Számos szárazföldi túraútvonal és tanösvény van a térségben, bárki tud választani érdeklődési körének és edzettségi szintjének megfelelőt. A vízi túra viszont még izgalmasabbá teheti a kirándulást és bizonyos fajokat így még közelebbről meg lehet figyelni. A kajak-kenu túrák megfelelően kijelölt útvonalon egyáltalán nem károsítják a környezetet és nem bolygatják az élővilágot, nem úgy, mint a motorcsónakok. A kajakkal vagy kenuval való kiránduláskor a látogatók úgy fedezhetik fel az Ipoly páratlan élővilágát, hogy nem esik benne kár.

Ha az ilyen típusú vízi túrákat minél több ember előnyben részesíti, azzal nagyon sokat tehetünk a környezet védelméért, illetve a saját egészségéért is.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: Az ismeretterjesztő foglalkozások jobban elérik céljukat, ha izgalmas tevékenységgel párosulnak. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok kedvelik az extrémebb elfoglaltságokat, sporttevékenységeket. Így szívesen töltik együtt idejüket, ezáltal épülnek a közösségek. Ha egy szervezet meg tudja teremteni az ehhez szükséges körülményeket, akkor néhány alkalom után már könnyen szót érthet a fiatalokkal, jó kapcsolatot alakíthat ki. Ezután könnyebb lesz a kapcsolati háló bővítése, több fiatalt lehet bevonni különböző programokba. Ily módon kiépülhet egy soktagú, aktív közösség. A módszert mindenkinek ajánlott, aki biztosítani tud bármilyen programot, amely eléri a fiatalokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása