Közös gondolkodás a partnereinkkel

A legutóbbi műhelymunka keretében került sor a projektben végrehajtott kutatás koncepcionálisan megalapozott operacionalizálására és a vizsgálandó fogalmak és változók pontos meghatározására, tisztázására.

Teret adva a közös gondolkodásnak megfogalmazásra került, hogy a kutatás fókuszában azok a 16-24 év közötti vidéki fiatalok állnak, akik sem képzésben nem részesülnek, sem a munka világában nem jelennek meg, a NEET (Not in Education, Employment, or Training) fiatalok. A résztvevők véleménye szerint ők a klasszikus kallódó, bűnelkövetővé válás szempontjából veszélyeztetett, vagy csak otthonülő számítógépes játékokon szocializálódó szülők által eltartott fiatal felnőttek, akiket gyakran illetnek az elveszett generáció elnevezéssel. A jelenlevők azt is kiemelték, hogy ezen a csoporton belül is a legveszélyeztetettebb a pályakezdő munkanélküli fiatalok köre, amelyet jellemzően kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatalok alkotják, akik szándékosan vagy nem szándékosan nem növelik hivatalos csatornákon keresztül a humántőkét.

A műhelymunka során a résztvevők röviden elemezték a magyarországi és külhoni magyar fiatalok helyzetét, kísérletet téve az őket érintő speciális problémák és a NEET fiatalok jelenségének hazai és nemzetközi kezelését célzó legfontosabb intézkedések felvázolására. Mind a hazai, mind a külhoni magyar szakértők kiemelték azt ami sajnos ma már általános tendenciaként fogalmazható meg, hogy a NEET fiatalok egyre általánosabb életstratégiaként tekintenek az elvándorlásra, ami az országot elhagyó fiatalok számának drasztikus növekedésében követhető nyomon. A fiatalok nem csak a nemzetközi migrációs folyamtokban vesznek egyre intenzívebben részt, hanem a belső vándorlás is felerősödött.

A résztvevők közös álláspontja szerint mind a kivándorlás, mind a belső migráció erősödését döntően gazdasági tényezők, a társadalmi és gazdasági erőviszonyok átrendeződése magyarázzák. A népesség belső átrendeződésének nyertesei a kedvezőbb életkörülményeket, több munkalehetőséget és fejlett szociális ellátórendszert biztosító agglomerációs térségek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása