Jó gyakorlat a tanulmányutakon IV.

Tanulmányút 2018.10.09. Tereske

Jó gyakorlat gazdája: Óvoda és Általános Iskola Integrációs Bázisintézmény, Tereske

Tereske Nógrád megyében, a Rétsági járásban található kb. 660 fős község. Az ország ezen területén alacsony a foglalkoztatottság, rengetegen élnek szegényes körülmények között. Az iskolába többségében hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek járnak. Viszonylag magas a lemorzsolódás aránya és a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek száma.

Az iskola a problémák megoldására szemléletváltáson ment keresztül és módszertani szempontból is megújult. Tréningeket tartanak az oktatók számára, hogy ezzel segítség a munkájukat. Számos új gyakorlatot és módszert vezettek be. A kooperatív tanulás módszere  azt jelenti, hogy a diákok sok esetben együtt, egymást segítve tanulnak, tehát nem passzív szereplők. Sok feladatot együttesen kell megoldaniuk, így motiváltabbak, hogy jól teljesítsenek. A drámajáték során a tanulók szintén aktív szereplők és olyan képességeket, mint az önkifejezés és a szerepvállalást igénylő rögtönzés. A projektmódszernek köszönhetően egy adott témát komplex módon, sok szemszögből, különböző tantárgyak szempontjából is megvizsgálnak. Ezeken felül az árnyalt értékelés módszerét is alkalmazzák, ami pszichológiai szempontból sokkal előnyösebb a hagyományos osztályozásnál, mert nem skatulyázza be a gyerekeket.

Ezeknek a módszereknek a bevezetése természetesen nagy munka a pedagógusok számára is, de kiváló eredményeket lehet velük elérni. Nem csak a hátrányos helyzetű tanulók számára nagyon előnyösek ezek az alternatív módszerek, de azt látatjuk, hogy esetükben van leginkább szükség változásra, mert náluk kevésbé célra vezetőek a hagyományosnak nevezett módszerek.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: A jó gyakorlat bármely oktatási intézménynek javasolt, de azoknak kifejezetten, ahol a diákok többségével nem alkalmazható jól a hagyományos tanítási módszer. Fontos, hogy az oktatókat is képezni kell, ezért olyan tanári karral kell rendelkezni, akik nyitottak az új módszerek felé. Szintén lényeges, hogy szakember foglalkozzon mind a gyermekekkel, mind tanárokkal, ezért olyan intézményeknek ajánlott, ahol ezt biztosítani tudják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása