A Kárpát-medencei nagymintás ifjúsági kutatásról beszélt a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója

A Kutatópont Kft. kutatási igazgatója, Székely Levente beszélt a Kárpát-medencei nagymintás ifjúsági kutatásukkal kapcsolatban a fiatalok és fiatal munkavállalók helyzetéről, többek között a Z generációt felölelve.

Szemléltette előadásában azt, hogy az idősebb generáció permanensen kedvezőtlenül vélekedik a feltörekvő, fiatalabb generációról. Majd rávilágított a 2016-os adatokra, melyek alapján nem jelenthetjük ki, hogy a 15-29 éves fiatalok ne lettek volna a munkaerőpiac aktív tagjai, mivel 19 éves kortól valamilyen keresőtevékenységet végzett minden második fiatal személy.

Az elégedettségi szinteket mérő adatok visszaigazolják a pozitív folyamatok hatásait is, de differenciára mutatnak rá az úgynevezett problématérképen is illusztrált adatok mind Vajdaságban, Erdélyben, mind Kárpátalján, így a regionális különbségekre következtethetünk. Amennyiben a fiatalok önképére helyezzük a hangsúlyt, akkor az mutatkozik, hogy tehetségesnek tartsák magukat, valamint gyorsan képesek tanulni. Ugyancsak körvonalazódik a külföldre költözés gondolata is a fiatalokban, de többnyire nem terveznek külföldön maradni tartósan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása