A generációkutatás peremterülete – jövőkutatás

Ahogy a hipotéziseink között is említettük, úgy gondoljuk, hogy a jövő technológiai fejlődése hatással lesz a „Z” generáció migrációjára is, mégpedig pozitív hatással. A tehát jövőt kommunikálni kell! Érdemes közösségi és regionális szinten kommunikálni a közelgő fejlesztéseket, az otthoni munkavégzés előretörését, a 4. ipari forradalom azon vívmányait, amelyek az otthon és a munkahely távolságát relativizálják.

A 4. ipari forradalom itt van

A világ eddig három ipari forradalmat élt meg. Az első során megjelentek a gőzgépek, a második ipari forradalomnak köszönhetően megszülettek a szerelőszalagok, a harmadik során pedig az automatizáció. Jelenleg a 4. ipari forradalom, más néven az ipar 4.0 korát éljük. Ez alatt a magas szintű robotizáció, a kiber-fizikai rendszerek, a felhő alapú számítástechnika, a big data elemzések és a mesterséges intelligencia megjelenését és elterjedését értjük.

Ezen jövőismeret és az aktívabb helyi közösségépítés egyértelműen motorja lehet egy szemléletváltozásnak. Egy olyan szemléletváltozásnak, ahol a fiatalok ugyan rövidtávon, tanulás szempontjából elhagyják szülőfalujukat, de a fenti lehetőségek és az élő aktív közösség miatt potenciálisan visszatérhetnek. Ha tudjuk, hogy a közeljövőben otthonról dolgozhatunk, miért mennénk el? Miért ne mennénk haza a szülőföldünkre adott esetben Egyetem után, ha tudjuk, hogy az adott iparágban és az adott (választott) cégnél otthonról is tudunk dolgozni, nem kell több ezer kilómétert utazni a munka miatt és családot alapítani egy idegen helyen, ahol csak egy dolog van? a remélt munkahely és egy jobb élet színvonalának a reménye.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása