Összeférhető? – Munkaerőhiány és a NEETS

Köztudomású, hogy a gazdaság számos területén küzdenek munkaerőhiánnyal a gazdasági szereplők. Így különösen érdekes kérdés, hogy hogyan jöhet létre mégis egy olyan társadalmi réteg, amely gyakorlatilag csak tengődik.

 

Az Eurostat 2018-as adatai alapján a 20-34 éves EU állampolgárok 16,5% NEET fiatal, ami hozzávetőlegesen 15 millió embert jelent. Magyarországon 17% (340.000 ember) ez az arány, Szlovákiában 20%, Romániában 20,6%, míg Ausztriában csupán 10,6% (az olaszoknál viszont 28,9%). Az EU-ban főként a déli és keleti államokat érinti komolyabban a kérdés (Svédországban például csak 8% az arányszám).

Ugyan itthon 2013 óta csökkenő tendencia figyelhető meg, még mindig sokan (főként nők) érintettek. A nem alapú különbség nem egyedi, mindenhol megfigyelhető tendencia, hogy a férfiakat kevésbé fenyegeti ez a bizonytalan, kilátástalan élethelyzet. Ennek az okai a következők lehetnek:

  • a gazdálkodás iparközpontúsága, amelynek keretében inkább férfiakat foglalkoztatnak
  • az eső pontban említett struktúrához igazodik a felnőttképzés kínálata is, a „férfiasnak mondott” szakmák túlreprezentáltsága jellemző

  • a gyermekvállalás kérdése is a nőket érinti hátrányosabban, a munkáltatók ugyanis nem igazán szeretnek olyan munkavállalót felvenni, aki a közeljövőben szülni tervez
  • mindemellett pedig a hagyományos társadalmi elvárásokat sem tudhatjuk még magunk mögött.

Ezekre a dolgokra tehát érdemes figyelmet fordítani, és valamiképpen fejlődés szükséges abban is, hogy a munkáltatók miként tudják megszólítani a még nem dolgozó rétegeket, embereket. Ezekhez remek kezdeményezések lehetnek a különböző állásbörzék, személyre szabott karrier-tanácsadás, és az állásközvetítők jól informáltságának elérése is.

 

Forrás: g7.hu és Eurostat

Képek forrása pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása