Műhelymunka a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban

Résztvevők:

  1. Erdős Szabolcs (Együtt Európáért Alapítvány)
  2. Antal Katalin (Márton Áron Gimnáziumi Alapítvány)
  3. Balázs Bécsi Enikő (Márton Áron Gimnáziumi Alapítvány)
  4. Ladó Ildikó (Márton Áron Gimnáziumi Alapítvány)
  5. Bartó Ilona (Márton Áron Gimnáziumi Alapítvány)
  6. György Géza Árpád (Márton Áron Gimnáziumi Alapítvány)

A Csíkszeredában található Márton Áron Főgimnázium nemcsak gyönyörű épületéről ismert, hanem méltán híres a falai között zajló pedagógiai munka minősége miatt is. 2019. július 23-án azzal a céllal kerestük fel a gimnázium igazgatóságát és tanulóit, hogy műhelymunka keretében beszélgessünk a székelyföldi magyar fiatalok helyzetéről, tanulmányi lehetőségeikről nemcsak a főgimnázium keretén belül, hanem szélesebb perspektívában is.

A műhelymunka indításaként Erdős Szabolcs, az Együtt Európáért Alapítvány vezetője elmondta, hogy a projekt a NEET (Not in Education, Employment, or Training) fiatalok helyzetét, az őket érintő speciális problémákat hivatott vizsgálni a Kárpát-medencében. Ismertette az ide vonatkozó statisztikákat, miszerint Magyarországon ma minden hatodik fiatal se nem tanul, se nem dolgozik, vagyis a NEET generáció tagja.

György Géza Árpád, a főgimnázium képviselője elmondta, hogy viszonylag ritkán készül Erdély szintű ifjúságkutatás, ezek általában magyarországi indíttatásból, ottani vizsgálatok határon túli térségekre történő kiterjesztéséből születnek. Ezért minden ilyen kezdeményezést nagyon fontosnak tart, hogy tisztábban lássuk a fiatalok helyzetét, ambícióit, hogy megértsük az újabbnál-újabb generációs jegyeket.

Bartó Ilona szerint ma már könnyű utazni, van olyan ismerőse, aki egy-két évet „pihen” mielőtt a pályaválasztást véglegesíteni, és talán nem is baj, hogy ezek a fiatalok nem kényszerből állnak rá egy-egy hivatás elsajátítására, hanem van egy kis idejük megismerni saját tehetségüket és megkeresni a megfelelő lehetőségeket ennek kibontakoztatására.

Természetesen – jelezték a jelenlévők egyetértésüket – azt mindenképpen jó lenne megakadályozni, hogy a fiatalok megrekedjenek ebben a köztes sávban. Ebben a szakaszban lehet szerepe a civil szervezeteknek, itt kellene célzott akciókkal segíteni a NEET fiatalokat mind Erdélyben, úgy Természetesen – jelezték a jelenlévők egyetértésüket – azt mindenképpen jó lenne megakadályozni, hogy a fiatalok megrekedjenek ebben a köztes sávban. Ebben a szakaszban lehet szerepe a civil szervezeteknek, itt kellene célzott akciókkal segíteni a NEET fiatalokat mind Erdélyben, úgy Magyarországon.Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása