Miért ugrik fejest az ismeretlenbe a Z generáció?

A konferenciateremben gyűltek össze a meghívott szakértők, akiket az alábbi fókuszcsoportra hívtunk meg Horpácsra, a horpácsi Európai Pihenőközpontba. A helyszín alkalmas a nyugodt és őszinte beszélgetésre, mely fontos számunkra ahhoz, hogy az adott témában elmélyülhessünk.

Szeretnénk többet megtudni arról az indítékról, hogy a Z generáció képviselői miért hagyják el a szülői házat, országot és miért ugranak fejest egy bizonytalannak tűnő ismeretlenbe? Tényleg a jobb kereseti lehetőség és az ezzel járó körülmények motiválják őket?

Sok kérdést tettünk fel, de elsőként arról faggattuk a szakértőket, hogy mi határozza meg, hogy a fiatalok a településen maradnak-e, vagy innen elköltöznek és máshol, esetleg külföldön kezdenek életet.
– A megkérdezettek szerint a kivándorlás fő oka mindig a pénz, a pénzkeresési lehetőség, és annak gyorsasága, illetve a kilátástalan lakhatás. A legtöbb fiatalnak nincs lehetősége saját lakás vásárlására, miközben a többgenerációs együttélési modellt már elavultnak találják, így ebben nem is gondolkodnak. Saját háztartással szeretnének rendelkezni, saját lakásba vagy házba képzelik el a családalapítást, melyet itthon kilátástalannak tartanak. Úgy látják, hogy miközben kényelmes a szülői házban lakni, mégis az elmúlt években megnövekedett a szabadságra való igény, a senki ne szóljon bele az életembe életérzés, mely a szülők mellett nem lehetséges, vagy sok konfliktust szül. Ezek a fiatalok sok esetben választják a külföldi lehetőségeket.

Zárásként az fogalmazódott meg bennünk, hogy az életfeltételek és a helyi gazdaság javításával egyidejűleg kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a fiatal generáció a vidéki térségekben maradjon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása