Bemutatkozik a partner sorozat: Márton Áron Gimnáziumi Alapítvány (RO)

A romániai (erdélyi) csíkszeredai alapítvány az Együtt Európáért Alapítvány régi partnere. A gimnázium igen hosszú múltra tekinthet vissza: elődje a 17 században jött létre. A mai épületet – amit Majláth Gusztáv Károly, Erdély püspöke szentelt fel – a 20. század elején foglalhatták el, azóta folyik itt nevelés és oktatás. Névadó ünnepségüket 1990-ben tartották. Számos elismert és híres személy is az iskola növendéke volt.

A Márton Áron Gimnázium Alapítványa 1991 óta működik az iskola egy 25 fős öregdiák csoportjának a kezdeményezésének köszönhetően. A szervezet tevékenységei tökéletesen kiegészítik az iskola tevékenységeit. Az alapítvány célcsoportja a tágabb értelemben vett csíkszeredai Márton Áron Gimnázium mindenkori volt és jelenlegi diáksága (jelenleg 708 tanuló). Továbbá pedig maga az iskolaközösség, beleértve a tantestületet, illetve a szülőket is.

Az Alapszabályuk értelmében az alapítvány célja többek között az oktatói-nevelői tevékenység anyagi feltételeinek javítása és az arra érdemes, rászoruló tanulók anyagi támogatása.

A megalapítás óta a szervezet már mintegy 450, többnyire vidéki származású tehetséges és rászoruló diákot részesített ösztöndíjban, közülük sokan már egyetemet végzett értelmiségiek. Ez is alátámasztja, hogy oktatásba és a fiatal generáció tagjaiba mindig megéri befektetni. Sokan juthattak az alapítvány közreműködésének köszönhetően el oda, ahol most tartanak, akik sajnos a családjuk anyagi háttere miatt szerényebb lehetőséggel rendelkeztek.

Jelentős segítséget nyújtott az alapítvány tanulók, tanulócsoportok részvételi és utaztatási költségeinek biztosításához a tanulmányi, tudományos és műveltségi versenyek, vetélkedők, konferenciák esetében is, hiszen tudjuk, hogy ezek is nagy összegeket felemésztenek ott, ahol ennyi tehetséges diák van.

Az iskolai ünnepségeken már hagyománnyá vált a magánszemélyek által létrehozott alapítványi díjak és jutalmak átadása is. Minden évben a ballagási ünnepélyen kitüntetik egy-egy tantárgy legjobban teljesítő végzős diákját. Ezen kívül három díjat a legtehetségesebb nem végzős diákok között osztanak ki.

A fentebb említetteken kívül az adományok segítségével készültek el az iskola bejáratánál látható Márton Áron és Majláth Gusztáv Károly püspököket ábrázoló mellszobrok is, illetve újult meg az iskolakápolna.

A Márton Áron Gimnáziumi Alapítvány a projekt során a fiatal generációk átfogó, tudományos ismereteken és személyes szakmai tapasztalatokon alapuló ismeretével és közösségfejlesztési gyakorlataival hatékonyan  tudott együttműködni a sikeres megvalósításban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása