Bemutatkozik a partner sorozat: Ipoly Unió

Ipolyság (szlovákul: Šahy) az Ipoly határfolyó partján elterülő város Szlovákiában, a Nyitrai kerület Lévai járásában. A mintegy nyolcezer lakosú település egykor Hont vármegye és az Ipolysági járás székhelye volt. A település lakossága a 2011-es népszámlálás adatai szerint megközelítőleg 7600 fő, amelynek 58%-a magyar nemzetiségű.

Az Ipoly Unió Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület 1992-ben Szlovákia és Magyarország környezetvédőinek kezdeményezésére azzal a céllal jött létre, hogy az Ipoly-völgyének mind környezeti, mind kulturális értékeit megóvja és részt vegyenek a fiatal generáció nevelésében és oktatásában. Munkájuk az Ipoly vízgyűjtő területére terjed ki mind a szlovák, mind pedig a magyar területeken. Ezzel is a történelmi kapcsolatok fontosságára és a békés együttműködésre rámutatva. Jelmondatuk: „ A folyó összeköt, és nem elválaszt”. Kiemelt fontosságúnak tekintik az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó programjait és ajánlásait.

Feladataik közé tartozik olyan kutatások szervezése és a bennük való részvétel, amelyeknek célja, hogy alapként szolgáljanak az Ipoly vidék ökológiai rehabilitációját szolgáló alternatív tervek kidolgozásához. Olyan civil szervezetekkel való együttműködésre törekszenek, amelyek szintén az Ipoly folyó vízgyűjtő területén működnek. Ezen kívül ingyenes lakossági környezeti tanácsadó irodát működtetnek és természetvédelmi oktatóközpontot üzemeltetése az Ipolyszögi Égerláp mellett. Szorgalmazzák a fenntarthatóságot a mezőgazdaság, erdészet, vidéki turizmus és ökoturizmus területén, illetve a környezetbarát közlekedési módok bevezetését és megtartását is, különös tekintettel az Ipoly-menti vasútvonalra (amelynek a jövőbeni helyzete sajnos a mai napi nem tisztázott) illetve kerékpárforgalmi tengelyre.

Az egyesület tagja a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ), ami a hasonló szervezeteket közötti együttműködést hivatott támogatni és segíteni.  Továbbá tagjai a Humusz Szövetségnek (régebben: Hulladék Munkaszövetség) is, melynek egyik legfontosabb programja a „Nulla Hulladék Program”.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság biztosításának, népszerűsítésének kapcsán a szervezet a fiatalok megszólításában és a vidéki létből adódó előnyök és nehézségek felmérésében is komoly tapasztalattal bír. A projektben való részvétellel a sokszínű szemléletmód megjelenésében és a komplex megoldási lehetőségek felkutatásában tud közreműködni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása