Az informálódás és a migráció kapcsolatáról beszélgettünk

Projektünk kapcsán megbeszélést tartottunk az Együtt Európáért Alapítvány irodájában 2018. július 16-án. Ifjúsági szakértőinkkel átbeszéltük kutatásunk főbb kérdéseit, különös tekintettel arra, hogy milyen okok állnak a fiatalok elvándorlásának hátterében.

Szakértőink arra hívtál fel a figyelmet, hogy a Kárpát-medencei belső migráció a fiatal lakosság körében ma már nem teljesen gazdasági gyökerű, hanem információhiány és téves attitűdök is eredményezhetik.

Ma már jelentően több információ áll rendelkezésre gyakorlatilag mindenről, amire a fiatal generáció kifejezetten igényt is tart. Ezek hiányában már diszfunkciókat fedeznek fel, lemaradva érzik magukat. Mivel rengeteg adat, tény, hír, élménybeszámoló, reklám áramlik mindannyiunk felé, a most felnövő generációk már ahhoz adaptálódnak születésüktől kezdve, hogy ezeket képesek legyenek feldolgozni (multitasking).

Megfogalmazódott az a bizonyításra váró feltevés, mely szerint  a Z generáció kommunikációs szokásainak átalakulása nagymértékben befolyásolhatja a lojalitást egy adott területhez, térséghez vagy akár munkahelyhez. Ezért az ő szociális szokásaiknak megértése nem történhet ideológiai alapon, kommunikációs oldalról kell azt megközelíteni. Egy Kárpát-medencei fiatal, éljen a térség bármely szegletében, elsősorban azért hagyja el a munkahelyét, mert a különböző kommunikációs csatornákon befolyó információkat úgy értelmezi, hogy a boldoguláshoz elengedhetetlen a váltás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása