Kompetenciák, oktatás és a NEET-jelenség

Projektünk témája, a NEET fiatalok problémája rendkívül összetett kérdés. Egyik aspektusát kívánjuk csak itt felvillantani, majd a későbbiekben hosszabban elemezni.

Mindenekelőtt le kel szögezni, hogy hazánk a munkaerő-piaca tekintetében egészen jól teljesít a más országokkal való összevetés során. A válság utáni időszakban (2012-2018) a 30-34 éves férfiak tekintetében igen magas a foglalkoztatási ráta, 85%-ról 92%-ra emelkedett. A fiatalabbak körében nyilván alacsonyabb, de ez is emelkedő tendenciát mutat: 38%-ról 53%-ra nőtt a foglalkoztatottak aránya a 15-29 éves férfiak körében.

Azonban itt fontos rávilágítani arra a tényre, hogy sajnálatos módon a magyar fiatalok iskoláztatási rátája romló helyzetet mutat. Ennek egyik oka lehet a tankötelezettségi korhatár leszállítása. Ebből sajnos a foglalkoztatási rátákra is kedvezőtlen hatások nőhetnek ki.

Bár nincsenek sokan, de élnek Magyarországon nagyon hiányos kompetenciájú fiatalok is, akiknek szinte az egyetlen megoldást a közmunka jelentheti. Mellettük pedig, már nagyobb számban vannak jelen az alacsony kompetenciával rendelkezők, akik számára szintén nem túl rózsásak a kilátások. Egy részük rá fog szorulni az állami bértámogatásokra. Az itt említett csoportok kiemelése azért fontos, mert egy újabb gazdasági válság számukra nagyon kedvezőtlen hatásokkal járna, ők fognak a legkilátástalanabb helyzetbe kerülni. Ennek oka, hogy a fentebbi kategóriába tartozók tudnak a legkevésbé adaptálódni a munkaerő-piaci változásokhoz.

 

Képek forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása