Jó gyakorlat a tanulmányutakon II.

Tanulmányút 2018.09.20. Ipolyság

Jó gyakorlat gazdája: Ipolysági Cserkészcsapat

Ezen a tanulmányúton az önkéntesség témáját jártuk körbe. A cserkészcsapatok életében központi szerepet tölt be az önkéntes munka. A cserkésztörvény egyik pontja is kimondja: „A cserkész ahol tud, segít”.

Az Ipolysági Cserkészcsapat vezetője beszélt az önkéntes munka társadalmi jelentőségéről, mivel sok ismerettel rendelkezik a témáról. Az önkéntes munka rengeteg pozitív hatással bír: javítja a helyiek életminőségét, fejleszti a résztvevők kapcsolatrendszerét, társadalmi beágyazottságát, szociálisan érzékenyebbek lesznek, tehát előnyös mind az egyén, mind pedig a közösség száméra. Ezen kívül elmondta, hogy az önkéntesek közötti folyamatos tapasztalatcsere nagy jelentőséggel bír az önkéntesség népszerűsítésében.

A fiatalok tehát nagyon sokat tanulhatnak és fejlődhetnek az önkéntes munkának köszönhetően. A fiatal generáció tagjai között megfigyelhető individualizmus terjedésével és erősödésével még inkább érdemes, hogy növeljük az empátiát a társadalom peremén élők (betegek, idősek, bajbajutottak) felé. Ezen kívül az önkéntes munkán keresztül a fiatalok megtanulhatják, hogy mit jelent a felelősségtudat, a megbízhatóság és az elkötelezettség. Az önkéntesség tehát nagyszerű módja a szabadidő eltöltésének. Mindenki számára csak hasznos lehet és számos pozitív hatása van, tehát nagyszerű az, hogy a cserkészcsapatok ezt népszerűsítik és máshol is több figyelmet kellene erre fordítani.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: Az önkéntesség megkötés nélkül mindenki számára javasolt. A másokon való segítés pozitív irányban változtatja a mindennapokat, és hozzájárul egy olyan elégedettségérzet kialakításához, amelytől helyben érzi úgy egy fiatal, hogy hasznos tagja a társadalomnak. A NEET fiatalok, akikre nem jellemző a társadalmi aktivitás, az önkéntesség által kimozdíthatók a megszokássá váló semmittevésből. További előnye, hogy a különböző segítő munkák során megtalálhatja azt, amit magáénak érez, ami a hivatása lehet. Az önkéntesség alakulhat szervezetten, például alapítványok által, de egyénileg is, ezért mindenki számára ajánlott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása