Műhelymunka: A NEET fiatalok helyzetének feltérképezése, közösségbe integrálásuk lehetőségeinek feltárása Bátaszéken és a kapcsolódó kistérségben

A 2019. november 27-i műhelymunkánk alkalmával Bátaszéken jártunk, ahol a bátaszéki és környéki NEET fiatalok helyzetét igyekeztük feltérképezni közösségbe integrálásuk lehetőségeit feltárni.

Az eseményre a bátaszéki Keresztély Gyula Városi Könyvtárban került sor tíz fő részvételével. Olyan emberekkel beszélgettünk, akik olyan humán szolgáltatást végző intézményektől érkeztek, ahol hivatalból foglalkoznak a célcsoport tagjaival.

Összességében elmondható, hogy eredményes, a kutatás szempontjából releváns információkkal szolgáló aktív, konstruktív beszélgetésre került sor Bátaszéken. Elhangzott, hogy milyen tanulási lehetőségek vannak a városban (általános iskolák és II. Géza Gimnázium, utóbbiból a tanulók kb. 90%-a tanul tovább főként a felsőoktatásban, a maradék 10% pedig valamilyen szakmát igyekszik tanulni vagy munkát keres).

Mivel a munkabérek is elmaradnak a környező nagyvárosokban megkereshetőkhöz képest, az elmúlt kb. húsz évben tendenciává vált a felnőtt, családos férfiak külföldön történő munkavállalása. Ma már inkább ez a jelenség akként érhető tetten, hogy ezek a külföldön, illetve nagyobb városban munkát vállalók elsősorban a kutatásban érintett fiatalok, akik közül többen véglegesen elmennek.

A tanulásból, munkából kiszorulók száma alacsony a városban. Ők a közösségi lehetőségekre nagyjából mozgathatók, de nincs működő támogató program, ami segítené őket, önmagában a motiváció pedig nem elegendő motiváció a számukra. Azonban az nem jelenthető ki, hogy ők maguk kilátástalannak tartanák a helyzetüket, sok esetben tudatosan választják az intézményesített rendszerekből való kimaradást, ami beleillik a generációra jellemző életfelfogásba, annak egy megjelenési formájaként értelmezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása