Jó gyakorlat a tanulmányutakon VIII.

Tanulmányút 2020.03.03-04. Debrecen-Tetétlen

Jó gyakorlat gazdája: Ability Work, Debrecen és Tetétlen

A tanulmányút során az Ability Work programot ismerhettük meg, ami az álláskeresőknek nyújt segítséget. Mindösszesen három hónap alatt olyan készségekre tehetnek szert, amivel könnyebben kaphatnak állást, illetve könnyebben tarthatják meg állásukat. Természetesen a program nem csupán a munkavállalóknak nagyon hasznos, a munkáltatóknak is segíti a szakemberek utánpótlását.

A módszer a munkaerőpiacra nehezen integrálható csoportok (pl. NEET fiatalok) fejlesztésére irányul, de bárkit szívesen várnak, aki nem találja a helyét a munka világában. Részt vehetnek GYES-ről vagy GYED-ről visszatérő szülők, akik nehezen boldogulnak az otthon töltött idő után, jöhetnek azok, akik pályát szeretnének módosítani, egyetemi hallgatók, akik fejlődni szeretnének.

A készségfejlesztés mindig gyakorlat közben történik tréningek során vagy a közösségi műhelyekben (barkácsműhely, textilműhely, kreatív műhely), de céglátogatásra is van lehetőségük a résztvevőknek. A program kezdetén 10 kompetencia feltérképezése történik: a felelősségvállalás, a teljesítőképesség, a stresszkezelés, a kreativitás, a folyamatátlátó képesség, a konfliktuskezelés, kritikai kompetencia, a kommunikációs képesség, az alkalmazkodó képesség, a tanulási képesség és az együttműködési képesség. Ezen kompetenciák felmérése segíthet dönteni a résztvevőknek, hogy merre érdemes elindulniuk a munkaerő piacon. A program végével a résztvevők az önéletrajzuk elkészítésében, illetve az álláskeresésben vagy megfelelő képzésbe való bekerülésben is kapnak segítséget.

A felmérések szerint a résztvevők 98%-a felismerte a programnak köszönhetően, hogy milyen tevékenységben a legsikeresebb. A kompetenciafejlesztés mellett nagy figyelmet fordítanak az önismeretre, a lelki támogatásra és az érzelmi intelligencia fejlesztésére is, így segítve a résztvevők önálló döntéshozatalát.

Sajnos találkoztak már olyan fiatallal is, aki egy ösztöndíjas képzés helyett inkább a közmunkát választotta, mert ott magasabb fizetést kaphatott. Az Ability Work munkatársai szeretnék elérni, hogy a fiatalok hosszú távon gondolkozzanak és a saját képzésükre mindig befektetésként tekintsenek.

Az Ability Work tehát egy nagyszerű kezdeményezés, ami rengeteg embernek tudna segíteni elhelyezkedni. Nagyszerű programot dolgoztak ki, ami máshol is adaptálható lenne.

Jó gyakorlat adaptálhatósága: Olyan szervetek, vagy akár munkaügyi központok tudják alkalmazni a módszert, ahol a munkatárs rendelkezik pszichológiai ismeretekkel is, hiszen az elemzésekre alapuló program alapja a pontos felmérés. Több célcsoportnak is ideális lehet, hiszen a pályaválasztás előtt álló fiatalok nem minden esetben tudják felmérni saját igényeiket, és rossz irányba indulhatnak el. A fiatalok, mivel életüket egyre inkább az online térben élik, nem rendelkeznek a szükséges szociális kompetenciákkal, ezért szükséges ezen a téren is fejleszteni őket. A fiatalokon kívül hasznos lehet még a hátrányos helyzetűek kiemelésével foglalkozó szervezeteknek, vagy a munka világából ideiglenesen kiszakadó anyukáknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása