Bemutatkozik a partner: Erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) olyan érdekképviseleti ernyőszervezet, ami több, mint húsz éves múltjával folyamatos szereplője az erdélyi közéletnek. A MIT jelenleg négy tagszervezetből áll: Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület, Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, Udvarhelyi Fiatal Fórum.

A MIT projektjei között megjelennek a kisiskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemistáknak szervezett programok, rendezvények és táborok. Az eltelt két évtizedben számos rendezvény, képzés, ifjúságpolitikai javaslat és közéleti megnyilvánulás is jellemezte a MIT tevékenységét.

A csapat egy folyamatosan megújuló, dinamikusan fejlődő szervezet, amely 2008 óta, immár tizenegyedik alkalommal társszervezője a Tusványos – Bálványonyi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak. Ez a rendezvény valóban szabadegyetemként indult a rendszerváltást követően, majd egy diáktáborral való együttműködéssel alakult ki a mai forma. A nagy érdeklődésnek köszönhetően napjainkban már egy fesztivál jellegű rendezvény, de a szervezők hangsúlyozzák, hogy nem vesztette el a szabadegyetem jellegét sem. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra is, így lehetőség nyílik a nap egyik részében az ismeretek bővítésére, előadások meghallgatására, majd este a szórakozásra.

A „Dinamit!” szintén a tagszervezetek közös programja. Ez egy sikerkonferencia, amit hagyományosan Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában szerveznek. A programsorozat 2017-ben indult és bebizonyította, hogy Erdélyben rengeteg olyan fiatal él, akik pozitív példát mutathatnak a pályaválasztás előtt állóknak. A Dinamiton bemutathatják az elért sikereiket, hogy a saját történetükkel másokat is motiváljanak. Ez egy hiánypótló rendezvény, nem sok olyan lehetőség van, ahol a fiatalok társaiktól kaphatnak ilyen jellegű tanácsadást és támogatást. Ha olyanok beszélnek nekik a sikereikről, akik korban viszonylag közel állnak hozzájuk biztos vagyok benne, hogy könnyebben tudnak azonosulni velük és az elért sikereikkel.

Ezeken kívül „Mesterségem címere” címmel állásbörzét is rendeznek. Ez a Kolozsvárra tervezett magyar állásbörze az egyetem utolsó évében tanuló hallgatókat hivatott összekötni azokkal a vállalkozókkal, akik frissen végzett munkaerőt keresnek. A Mesterségem címere elnevezéssel induló program teret biztosít tehát a találkozásra, a kapcsolatépítésre, a fiatal szakemberek és munkáltatók összekötésére, illetve szakmai gyakornoki programok ismertetésére. Az állásbörzén az álláskeresés mellett lehetőség nyílik majd a szakmai önéletrajz megfelelő összeállítására, valamint kiselőadás formájában az odalátogatók hasznos tippeket és tanácsokat kaphatnak az állásinterjún való sikeres szerepléshez. Láthatjuk tehát, hogy több fronton próbálják segíteni a fiatalok pályaválasztását, illetve elhelyezkedésüket is.

Az „Adj király katonát” elnevezésű programjuk egy 10–15 éveseknek szánt vetélkedő. Célja a családközpontú életszemlélet közvetítése, ilyenként szervesen illeszkedik az Áldás, népesség mozgalomhoz, amelynek célja felhívni a figyelmet a drámaian alakuló népesedési mutatókra. A MIT 2007 óta szervez vetélkedőt a gyerekek számára. A programmal továbbra is a nagycsaládok szépségét és a magyar mesék szeretetét hivatott népszerűsíteni az általános iskolások körében. A már hagyományosnak nevezhető rendezvény szeptember elsején a résztvevők toborzásával indul. Az Erdély-szerte meghirdetett vetélkedőre a szervező Magyar Ifjúsági Tanács olyan kisiskolások jelentkezését várja, akik játékos módszerekkel, a mesék világán keresztül szeretnének a családról, a közösségről tanulni, hasonló korú gyerekekkel ismerkedni, új barátokat szerezni. A Civilsuli és Közéleti Vándortábor célja az erdélyi magyar középiskolás fiatalok érdeklődésének felkeltése a civil szféra és a közéleti kérdések iránt, valamint közvetlen tájékozottságuk fejlesztése az említett területeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása